Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povaha plemene

5. 6. 2012

buster-our-beloved-staffordshire-bull-terrier-21252731.jpg

Velká obliba plemene vyplývá z toho, že je to bezproblémový veselý pes s pevnými nervy. Plemeno prošlo dlouhou cestu přeměny z psího gladiátora na všestranného domácího mazlíčka.

Mnoho generací žili tito psi s rodinami v domech, proto museli být vysoce snášenliví za všech okolností a to ke všem. Pes, který byl jen trochu nespolehlivý vůči lidem nikdy nedostal druhou šanci. Tato důsledná eliminace agresivních psů způsobila to, že stafbul je nyní vysoce milujícím a věrným psem vůči všem lidem.

Psí zápasy ho ovšem také formovali do povahy odvážného, vytrvalého psa s přátelským vztahem k lidem. Během zápasu byl pes ve velice vypjatých situacích a dovolil, aby se ho dotýkali cizí lidé a po boji v jámě si musel nechat ošetřit rány. A to vše bez anestetik. Pes, který v tomto prostředí za těchto podmínek napadl lidi, neměl žádnou šanci na přežití.

Tento pes je velice klidným a milujícím společníkem. Je vysoce učenlivý. Při jeho výchově se musí dbát velkého důrazu na správnou socializaci s jinými psy a zvířaty, protože v sobě má stále srdce bojovníka.

Podle své povahy vás, a to i cizí stafbul, nadšeně vítá a pošlape vás a nebo jen decentně olízne, ale nikdy na vás nezavrčí.

Stafordširský bulteriér je schopen odkoukat chování od ostatních plemen psů a tím se naučit bránit majetek. Ovšem nikdy nebude pes chápat, proč to vlastně dělá.

Stafbul není přitozeně teritoriální pes, je proto nesmysl pořizovat si ho na hlídání. Útok na člověka je v rozporu s jeho myšlením, které mu velí člověka chránit a milovat. Zloděje, který vám přišel vykrást dům, vesele uvítá, bude se mu snažit nacpat míček a bude se mu vnucovat a poté i s ním vesele odejde pryč.

Pokud je stafbul využívaný na obrany ve sportovní kynologii, tak se tam využívá kořistnického pudu. Figurant představuje kamaráda, se kterým si bude hrát - přetahovat o rukáv. Díky jejich silnému kořistnickému pudu a chuti pořád si hrát, v této disciplíně excelují.

Jsou to psi, kteří bezmezně milují svou rodinu a to hlavně děti. Je ochoten a díky svým fyzickým predispozicím i schopen, tolerovat mnoho drobných dětských surovostí bez snahy oplatit jim to. Ovšem se musí dbát na to, aby mu děti pořád neubližovali a nezůstávali s ním o samotě.

Má trošku delší vedení a proto často nepochopí, že provedl něco špatného, za co byl potrestán a trpí tím, že se na něj jeho pán zlobí. Nepotřebuje proto mnoho trestat - stačí jen vyčítavé vyhubování. Po takovém trestu obyčejně vyvalí své kulaté oči, chrochtá a snaží se pánovi všemožně omluvit. S fyzickými tresty napácháte více škody jak užitku.

Jsou to dost pohodlní psi, kteří většinu času prolenoší a svou energii si vybijí na procházce. Nesmí se však nechávat bez aktivity, pes se začne nudit a ničit zařízení bytu.

Při aktivitách se pes rychle vybije. Dává do her s jinými psy, přetahování s pánem či výcviku naprosto veškerou energii a rychle se unaví. Nejsou to vytrvalí psi, ale vše co dělají, dělají na 120 %. Při vítání lidé často končí na zemi a při hře s jiným psem či pánem často vrčí, chrochtají a vydávají všemožné zvuky.

Není to pes, který by měl trávit svůj život na zahradě, to je krutost. Jeho krátká srst mu to neumožňuje a ani jeho povaha. Potřebuje být stále s lidmi. V zimě je zapotřebí psa udržovat stále v pohybu, aby mu nebyla venku zima.

Doma se tito psi chovají velice klidně a po většinu dne leží v pelechu a pozorují dění v domácnosti. Ožívají jen při zacinkání vodítka, zašustění pytlíku nebo vrznutí lednice.

Je trpělivý a respektuje místo, které mu pán vyhradil, nejlépe gauč.

Pro absenci svého hlídacího pudu jej nechává chladným dění mimo byt a není uštěkaný. Je ideální do panelákového bytu. Ve vztahu s jinými psy či zvířaty nebývají problematičtí. Dobře rozlišují domácí a cizí zvířata, proto může být i lovecky využívaný stafbul bez problému s kočkou. 

Jedná se o absolutně spolehlivé plemeno, proto má i toto uvedeno ve standartu plemene.

Je to plemeno vysoce fixované na lidi.

Miluje nadevše děti, proto je také v Anglii přezdívaný jako "nanny dog" nebo "baby-sitter dog" - psí chůvička.

informace čerpány z knihy Bulteriéři, autor Martin Říha

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář